Haberler

Zirai Mücadele Nedir?

5.05.2020

Zirai Mücadele Nedir?

Bitkisel üretimi sınırlayan, hastalık, zararlı ve yabancı otların zararından bitkileri korumak; Bu yolla tarımsal üretimi arttırmak ve kalitesini yükseltmek amacıyla yapılan tüm iÅŸlemlere Bitki koruma veya baÅŸka bir deyiÅŸle Zirai Mücadele denir.

Zirai Mücadele Yöntemleri

  1. Kültürel Mücadele
  2. Fiziksel ve Mekanik Mücadele
  3. Kanunsal Mücadele
  4. Biyoteknik Mücadele
  5. Biyolojik Mücadele
  6. Kimyasal Mücadele
  7. Entegre Mücadele

Kimyasal Mücadele

Zirai ilaç bayisi olarak burada konumuz olan kimyasal mücadele bölümüne giriÅŸ yapacağız. Zirai mücadele ilaçları, tarımsal ürünlerin üretim, tüketim ve depolanmaları esnasında; onların besin deÄŸerini bozan, onlara zarar veren veya onları tamamen tahrip eden hastalık, zararlı ve yabancı otları kontrol altına almak için kullanılan, insan yapımı ya da bitkilerde doÄŸal olarak bulunan kimyasal maddelerdir.

Kimyasal Mücadelede Kullanılan Ä°laç ÇeÅŸitleri

  1. Etkiledikleri Canlı Gruplarına Göre
  2. Etki Yollarına Göre
  3. Formülasyon Åžekillerine Göre

Etkiledikleri Canlı Gruplarına Göre;

  1. Ä°nsektisit (Böcekleri öldüren)
  2. Akarisit (Akarları öldüren)
  3. Nematisit (Nemotodları öldüren)
  4. Mollusisit (YumuÅŸakçaları öldüren)
  5. Rodentisit (Kemirgenleri öldüren)
  6. Avisit (KuÅŸları ölüdren)
  7. Afisit (Yaprak bitlerini öldüren)
  8. Fungusit (Fungusları öldüren)

Ä°. Bakterisit (Bakterileri öldüren)

  1. Herbisit (Otları öldüren)
  2. Algisit (Algleri öldüren)

Etki Yollarına Göre Böcek ve benzerlerinde ;

  • Mide zehirleri
  • DeÄŸme (temas) zehirleri
  • Solunum (teneffüs) zehirleri

Bitkilerde;

  • Sistemikler
  • Yarı sistemikler
  • Sistemik olmayanlar

Doz

Pestisitlerde doz arttıkça ölüm oranı artmaz. Doz ile ölüm oranı arasında belirli bir iliÅŸki vardır. Bu iliÅŸkide doz belirli bir düzeye kadar arttırıldığında ölüm oranı da artar. Belirli bir dozdan sonra ölüm gerçekleÅŸtiÄŸinden doz artışı olsa da ölüm artışı olmaz. Bu nedenle gereÄŸinden fazla doz ekonomik açıdan çiftçi için kayıp, gereksiz bir harcama olur. Kullanılacak doz zirai ilaç etiketlerinin üzerinde yazmaktadır. Aynı zamanda aşırı doz kullanımının doÄŸaya zararı vardır.

Ä°laçların Birbirleriyle Karıştırılması

Zirai ilaçların birbirleriyle karıştırılarak kullanılması tek seferde iki yada üç sorunumuzu (kabaot + yabani yulaf gibi) çözmek hem zamandan hem de maddi açıdan yarar saÄŸlar. Aynı araziye iki yada üç kere girip çıkmaktansa tek seferde iÅŸi bitirip zaman ve paradan tasarruf edebiliriz. Tabi bu uygulamalar sırasında ilaçların birbirleriyle karıştırılarak kullanılması halinde özelliklerini yitirmemeleri ve bitkilere zarar vermemeleri gerekir. Ä°laçların karışıp karışmayacağı ile bilgiyi karışım tablosundan yada üretici firmadan öÄŸrenmek gerekir. Bunlar mümkün deÄŸilse, ön karışım testi uygulanmalıdır.

Hangi durumlarda karışım yapılmaz?

Aktif maddenin asit veya alkali ortamda bulunmasıyla stabilitesi saÄŸlanır. Buna göre asit ortamdaki bir aktif madde ile alkali ortamda bulunan bir aktif madde birbiriyle karıştırıldığında her iki aktif maddenin stabilitesi yani özelliÄŸi korunamaz.

...